zaterdag 20 april 2024
 
Bevorder plezierig sporten en bewegen

‘Fair Play’ begint al op het schoolplein. Ook al zijn kinderen klein, ze kunnen soms erg gemeen doen tegen elkaar. Toch wil bijna ieder kind gezellig meedoen aan sport- en spelactiviteiten op school. Niet alleen op het schoolplein, maar ook in de gymles. Ziet u als leerkracht wel eens onsportief gedrag? Uitsluiting van bepaalde kinderen? Pesten, fysiek ruw spel en grof taalgebruik? Dan is het tijd om te werken aan ‘Fair Play’.

Aandacht voor sfeer
Leren over 'Fair Play' gebeurt al bij de sportclub, waar de kinderen na schooltijd sporten. Ook op basisscholen en in het voortgezet onderwijs is het goed hier aandacht aan te besteden. Dat kan het beste tijdens de wekelijkse gymnastieklessen. Bij de (lichamelijke) opvoeding van leerlingen horen ook zaken als het leren omgaan met elkaar, verschillen tussen kinderen, spel- en gedragsregelregels en winst en verlies. Er komt stiekem veel kijken bij een gymles! Leerlingen zijn op zoek naar hun identiteit en verkennen de grenzen, ook tijdens de gymles. Het is aan de leerkracht dit in goede banen te leiden en hier een passend antwoord op te vinden. Om de leerlingen en leerkrachten hierbij te helpen, organiseert de NSA de clinic ‘Fair Play’.

Deze clinic maakt leerlingen en docenten hiervan bewust en geeft oplossingen hoe je 'Fair Play' kunt organiseren en bevorderen.

Ervaringsdeskundige
Een praktijkvoorbeeld van de clinic 'Fair Play' van de Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden:

'Ook voor kinderen uit de wijk Haagse Beemden is het belangrijk om op een 'normale' manier met elkaar om te gaan. Door de clinic Fa'r Play' kregen kinderen inzicht in de geschreven, maar vooral ook de ongeschreven regels. Kinderen zijn zich door de clinic hiervan bewust gemaakt. Daarnaast was het voor groepsleerkrachten van basisscholen leuk om te zien hoe kinderen met elkaar omgaan tijdens een les die gemaakt is om samen te werken. Als coördinator van de clinic heeft het mij handvatten gegeven zodat ikzelf in mijn praktijk kinderen bewust kan maken van bepaald gedrag dat ze vertonen'. DocentLlilian Siepmann was de juiste persoon voor deze lessen. Ze gaf prima voorbeelden. De clinic werd bij ons gehouden voor kinderen van de groepen 7 en 8. Bepaalde facetten kunnen best ook worden toegepast voor kinderen uit de lagere klassen, want daar komt eerlijk spelen uiteraard ook voor.'
Patrick de Klerk (Combinatiefunctionaris).

Informatie
Meer weten over de mogelijkheden van deze clinic voor uw onderwijsinstelling?
Neemt u dan contact op met Bep Timmer via T 088 246 8100.

SPORTKALENDER
evenement aanmelden
meer