donderdag 28 maart 2024
 
Sport voor Iedereen op ROC Twente

De Stichting NSA zet zich in voor een veilig sportklimaat voor iedereen!

Op 12 januari, 8 februari en 2 maart organiseerde ROC Twente in samenwerking met NOSNSF en de Stichting NSA de workshops Sport voor Iedereen. De workshops zijn onderdeel van het landelijke programma Veilig Sportklimaat.

In de workshops werden leerlingen zich bewust van hun positie als toekomstig sport- en spelleider en trainer/coach om te zorgen dat iedereen zich binnen een groep of team welkom en veilig voelt. Dat denken we wel vaak dat dat al zo is. Tijdens het verhaal van Casper Boom als ´ervaringsdeskundige´ werd veel duidelijk hoe hij als (top)sporter worstelde met zijn  homoseksualiteit. Hij was enorm bang buitengesloten te worden, uitgejoeld of dat hij tijdens wedstrijden versmalt zou worden tot de homo. Ik ben sporter en dat is wat ik wil dat ze zien en niet alleen de homo. Dat is maar een deel van mijn identiteit zegt Casper. 

Ook door middel van film werd er gewezen op de angst bij veel mensen die ´anders´ zijn dat ze er niet meer toe doen of kans maken op verbaal of fysiek geweld.

De gespreksleiders Rutger Jan Bevers en Bep Timmer gingen vervolgens met leerlingen in gesprek over een eigen ervaring van uitsluiting of geweld. Dat leverde verhalen op van pesten, discriminatie, transgender acceptatie en verbaal geweld. Deze ervaringen werden in groepen besproken en overlegd hoe de aanpak hiervan moet zijn.

Dat kan op bestuurlijk niveau, coordinatoren niveau of bij de trainers en coaches.
De stappen in de aanpak van een bepaald onderwerp zijn:

1. Aandacht vragen
2. Bespreekbaar maken
3. Afspraken maken
4. Aanspreken van mensen

Dezelfde workshop worden op 20 april georganiseerd voor het ROC Amersfoort.

 De studenten die aan de workshops meededen.

SPORTKALENDER
evenement aanmelden
meer