woensdag 24 april 2024
 
Convenant ‘Sportopleiding gedetineerden’

  


Het Opleidingsinstituut (OI) van DJI, Reclassering Nederland en de Stichting NSA hebben de handen ineengeslagen. Vertegenwoordigers van de drie organisaties hebben hun handtekening gezet onder een convenant. Doel is om instructeurs lichamelijke oefening (ILO’ers) van DJI op te leiden tot docent Leider Sportieve Recreatie (LSR). Gecertificeerde sportinstructeurs kunnen vervolgens gedetineerden de opleiding LSR aanbieden. Dit (internationaal) erkende diploma biedt mensen na detentie tal van kansen binnen de recreatieve sportwereld en levert dus een goede bijdrage aan de re-intregratie.

Tot voor kort kon binnen Justitie en de Reclassering alleen de landelijk opererende NSA de opleiding Leider Sportieve Recreatie aanbieden. Door voortaan ILO’ers te scholen als docent, wordt het eenvoudiger voor gevangenissen om gedetineerden deze opleiding aan te bieden. LSR-opleidingen zijn interessant voor iedereen die werkzaam is of wil zijn bij uiteenlopende functies binnen een sportvereniging.

Tijdens de opleiding LSR worden tal van organisatorische en didactische vaardigheden aangereikt. Zo wordt bijvoorbeeld geleerd om leiding te geven aan grote en kleine groepen. Welke stijlen van lesgeven kun je hanteren? Welke sport- en spelvormen zijn er? Hoe kun je ingrijpen als het minder loopt? Hoe voorkom je blessures en ongevallen?

In het convenant staan de volgende afspraken: het Opleidingsinstituut DJI opereert als makelaar tussen alle partijen; Stichting NSA gaat de ILO’ers opleiden tot docent LSR en zorgt later voor bijscholingen; Reclassering Nederland verzorgt de begeleiding van opgeleide (ex-)gedetineerden in het traject van re-integratie; het landelijke DJI-project ‘Werk via Sport’ maakt de verbinding tussen opgeleide (ex-)gedetineerden en sportverenigingen in heel Nederland.

Dankzij deze samenwerking krijgen gedetineerden extra kansen om succesvol te re-integreren in de samenleving. Uiteraard geldt er een strenge selectieprocedure voor gedetineerden die de LSR-opleiding willen volgen. Voor degenen die de opleiding succesvol afronden, gaan er nieuwe deuren open. Ze worden interessant voor sportverenigingen, waar vaak een tekort is aan bevoegd technisch kader.

 


 

 

SPORTKALENDER
evenement aanmelden
meer