dinsdag 19 maart 2024
 
Leider Sportieve Recreatie (LSR)

Wat hebben onder meer sportverenigingen, scholen, buurthuiswerk, kinderopvang, scouting, recreatiebedrijven en het gevangeniswezen met elkaar gemeen? Dat ze te maken hebben met sportieve recreatie. En dat ze steeds meer behoefte hebben aan recreatiesportleiders. Is zo'n functie iets voor (medewerkers binnen) uw organisatie of gemeente?

Met het diploma Leider Sportieve Recreatie (LSR) op zak kunnen gediplomeerden in de sportieve recreatie alle kanten op. LSR-opleidingen zijn interessant voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in sportverenigingen, kinderdagverblijven, sport BSO’s, animatie- en recreatieteams, de naschoolse opvang en voor buurtsportcoaches en aankomende sportleiders in het buurt- en welzijnswerk.

Wat en hoe
De praktijkgerichte opleiding kent drie niveaus: 

  • LSR-1 Junior Assistent recreatiesportleider (geen vooropleiding vereist en bestemd voor iedereen vanaf 14 jaar); Voor meer informatie over de inhoud van de LSR-1 opleiding klik hier.
  • LSR-2 Assistent recreatiesportleider (geen vooropleiding vereist en bestemd voor iedereen vanaf 16 jaar); Voor meer informatie over de inhoud van de LSR-2 opleiding klik hier.  
  • LSR-3 Zelfstandig recreatiesportleider (vooropleiding minimaal VMBO en bestemd voor deelnemers vanaf 18 jaar). Voor meer informatie over de inhoud van de LSR-3 opleiding klik hier.

Een LSR-opleiding is gericht op het aanreiken van kennis en vaardigheden waardoor je op een verantwoorde, eigentijdse en stimulerende wijze leiding kunt gaan geven aan groepen en/of individuele recreatieve sporters (kinderen, jongeren, volwassenen en senioren). In de opleiding staan talrijke pedagogische, didactische en organisatorische vaardigheden centraal over onderwerpen als: verantwoord leidinggeven, sport- en spelrepertoire, het variëren en uitbouwen van spellen, materialenkennis, organisatie van activiteiten en evenementen en het voorkomen van blessures en ongevallen (EHBSO). Hierdoor zijn cursisten aan het eind van de opleiding in staat om recreatieve behoeften te signaleren bij de diverse doelgroepen en passende sport- en spelactiviteiten te organiseren.

Duur van de opleiding
De LSR-1 cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur. De gemiddelde opleidingsduur van LSR-2 is 10 weken en van LSR-3 20 weken. Dit is inclusief de beroepspraktijk waarin lessen worden gedraaid.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met een van onze consultants via T 088 246 81 00 of stuur een  e-mail.
Voor vragen kan eveneens het contactfomulier gebruikt worden.

Tip: informeer alvast bij uw gemeente naar een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten. Veel gemeenten vinden Vrijwilligerswerk en Sportieve Recreatie belangrijk. Dat leidt vaak tot subsidiemogelijkheden.

Downloads LSR-formulieren 

 

SPORTKALENDER
evenement aanmelden
meer